Als je gaat ondernemen moet je bij de start van je onderneming een rechtsvorm kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm draagt bij aan een succesvolle start als zelfstandige ondernemers.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende rechtsvormen bij zelfstandige ondernemers.
1. De eenmanszaak
De eenmanszaak is veruit het meest gekozen rechtsvorm door startende ondernemers. Met een eenmanszaak heb je als starter vaak meer belastingvoordeel. Nadeel van de eenmanszaak is dat je met je privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.
2. De Vennootschap Onder Firma (VOF)
Een vennootschap onder firma of V.O.F., is een eenvoudige manier waarop twee of meer personen samen een onderneming kunnen oprichten. Alle vennoten brengen iets in de vof. Bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. De vennoten zijn persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF, ook als deze door een andere vennoot zijn gemaakt.
3. De coöperatie
Een coöperatie of coöperatieve vereniging is een speciale vereniging. Als je als bedrijf kiest voor een coöperatie, kies je in principe voor een soort vereniging met leden.
Je start een coöperatie minimaal met twee personen. Je richt de coöperatie op bij de notaris en schrijft het bedrijf in bij het Handelsregister.
De coöperatie is een rechtsvorm die maar weinig bekend is. Toch zijn een aantal bekende bedrijven opgericht als coöperatie. De coöperatie biedt ondernemers de mogelijkheid samen te werken met andere zelfstandigen onder één naam.
De coöperatie is net als de BV een rechtspersoon, dit betekent dat de coöperatie als bedrijf aansprakelijk is bij schulden.
4. De besloten vennootschap (bv)
Een Besloten Vennootschap, afgekort BV is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. Bij oprichting van de BV worden er minimaal twee functionarissen genoemd: bestuurder(s) en aandeelhouder(s).
De hoogste macht ligt bij de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA). De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Bij een kleinere BV is de directeur vaak de enige aandeelhouder.
De BV moet jaarstukken opstellen en inleveren bij de KvK. De BV is als organisatie aansprakelijk voor schulden en schades. (http://www.goedeondernemer.nl)